Szent Flórián és a tűzoltók

“Ha dúl a bősz elem, E hármat ne feledd: Erős kar, bátor szív, Testvéri szeretet! Jutalmad ez legyen: Betöltéd tisztedet.” Így hangzik a tűzoltók egyik jelmondata, akik Szent Flóriánt választották védőszentjükké.

Diocletianus császár katonája volt Flórián, és azért vált jelképpé, mert élete a tűzoltóhivatás lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, a hősies bátorságot, és az önzetlen segíteni akarást.

A tűzoltók munkája fizikailag, szellemileg és pszichésen egyaránt komoly felkészültséget igényel, szolgálatuk megfizethetetlen értéket képvisel. Nincs ez másként az önkéntes tűzoltóknál sem, akik munkájuk mellett látják el a tűzoltási és műszaki mentési, valamint a helyi lakosság tájékoztatási feladatokat.

Május 4-én, Szent Flórián napján egyrészt emlékezünk azokra a bajtársainkra, akik szolgálatteljesítés során vesztették el életüket. Másrészt köszönetet mondunk családtagjainknak és a minket támogató lakosságnak és szervezeteknek, cégeknek is, akik nélkül nem lennénk képesek ellátni feladatainkat.