10 éves a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ezúton megalakulásunk történetét osztanánk meg Önökkel. Nagyon szomorú eseménnyel kezdődött: 2012. október 07-én hajnalban lakástűzben elhunyt 51 évesen Borsi Árpi bácsi, aki kimenekítette a lángoló házból a gyermekeit, de maga már nem jutott ki.

Fekete István: „Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá.” A tragédiát követő napon fogalmazódott meg Szőke Zoltán gondolataiban, hogy Csömörön miért nincsen egy olyan szervezet, ami azonnal tudna ilyen esetben segíteni. Ezáltal rövidebb lehetne a helyszínre érkezési valamint az elsődleges beavatkozásig eltelt idő. Ezután a következő közel 1 év a jogszabályok megismerésével, tanulással, szakmai szervezetekkel és hivatásos tűzoltósággal való kapcsolat felvétellel, konzultációval, illetve a tagok és a támogatók toborzásával telt.

2013.november 24-én, 20 fő csömöri önkéntes kolléga sikeres vizsgával zárta le a vonuláshoz szükséges képzéseket. Borsi Árpi bácsi halála utáni 1 év 1 hónapunk azzal telt, hogy folyamatosan kiképzésekre és gyakorlatokra jártunk. A Fővárosi Hivatásos Tűzoltóság által kiadott lista alapján, az együttműködési szerződés megkötéséhez szükséges feltételek teljesítését megkezdtük. Felépítettük az egyesületünk eszköztárát támogatók bevonásával. Beszereztük a fecskendőt (tűzoltóautót), a műszaki mentéshez és tűzoltáshoz szükséges felszereléseket a teljesség igénye nélkül az alábbiakat:

– roncsvágót
– bevetési ruhákat+ kesztyűket
– tűzoltó sisakokat
– légzőkészülékeket
– tömlőket, sugárcsöveket
– kapacsokat
– kapocspár kulcsokat
– láncfűrészeket
– szivattyúkat stb.

További felkészítő gyakorlatok és tanulás után 2014.április 30-án aláírtuk az együttműködési megállapodást a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal. A szerződés Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgató jóváhagyásával jött létre, aki megjegyezte, hogy olyan egyesület még nem volt, aki 1,5 év alatt minden előzmény nélkül nulláról teljesíteni tudta az összes feltételt, előírást ahhoz, hogy 1-es kategóriába sorolva kapjon vonulási engedélyt. Az aláíráson részt vevők:

– XVII. kerület: Ribai László tűzoltó őrnagy, parancsnok
– Csömöri ÖTE: Szőke Zoltán alelnök, Fenyvesi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester
– Csömöri Önkormányzat: Pásztor Sándor a Közbiztonsági Bizottság elnöke.

Az elmúlt 10 év során rengeteg baleset, tűzeset és egyéb káresemény felszámolásában vettünk részt, melyet röviden számszerűen ismertetünk:

Balesetek, tűzesetek, káresetek, stb..: 1017 darab
Tömeges káresemények: 318 darab
Összes vonulás: 1335 darab

Az elmúlt 10 év káreseményei talán igazolják egyesületünk létjogosultságát.
A továbbiakban is szeretnénk a segítségükre lenni!

Köszönjük!

További képekért, hírekért keresse fel a Csömöri ÖTE Facebook oldalát!
A Csömöri ÖTE ahol tud, mindig segít!
Hívjon minket bizalommal, kövesse honlapunkat, Facebook oldalunkat, és ajánljon minket ismerőseinek.