Ifjúsági tábor – 2014.08.04.

Az ifjúsági tűzoltó táborban résztvevő gyerekek a mai nap során az Etilén 95 Kft. területén üzemlátogatás keretében ismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, és az újrahasznosítás módszereivel.

Délelőtt a fiatalok megismerkedtek Szent Flórián és Széchenyi Ödön munkásságával, valamint az égés elmélet alapjaival.

Később, az üzemlátogatáson megismerték a műanyagok előállítását, hogy kőolajból készítik a propilén, az etilén, a polistirol és a pet alapanyagokat, és azt is átbeszéltük, hogy ezekből az alapanyagokból milyen típusú csomagolóanyagokat állítanak elő.

Tájékozást kaptak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a gyűjtés környezetvédelmi szempontjairól: ezáltal a műanyag hulladékok nem növelik a szemét mennyiségét, nem terhelik a környezetet, mert egyébként nem bomlanak le.

A begyűjtés során a hulladék feldolgozó üzembe került műanyagok feldolgozásával is megismerkedtek a tábor résztvevői. Eredeti méretében láttak regranuláló gépsorokat, megtudták milyen részegységekből állnak, azoknak mi a feladata a feldolgozási technológiában.

Meglátták, hogy a gépsor elején adagolt hulladékból a végén regranulátum lesz, és azt kézbe is foghatták. Megtekintettek közelről is egy működő gépsort, és annak az adagolójába saját kezűleg rakták bele a műanyag palackok kupakját, ezzel közvetlenül közreműködtek a műanyagok újrahasznosításában.

Ezen kívül a nap folyamán megismerkedtek közelebbről is a tűzoltó fecskendővel.

Galériánkban képeket is talál az eseményről!